Bàsics per a un Bany Zero Waste, Minimalista i Sense Plàstic

Un bany zero waste, minimalista i sense plàstic és possible!

Si encara no has començat a reduir el plàstic de la teva vida, els productes d'higiene personal són un bon punt de partida.

Un dels primers canvis que vaig fer va ser canviar les compreses i tampons per productes menstruals reutilitzables: la copa menstrual i les compreses de tela, més tar va arribar el gran descobriment; les calcetes menstruals!

A més, no se tu, però jo tendeixo a l'acumulació; Ofertes 2×1, cremes oblidades, mostres de productes, maquillatge que només has utilitzat una vegada… Prou!!

 

El bany és sens dubte un dels llocs en els quals més productes de plàstic i d'un sol ús trobaràs: xampú, cremes, raspalls de dents, maquinetes d'un sol ús…

 


Com aconseguir un bany zero waste?

La clau està a triar productes reutilitzables, materials biodegradables, sense envasos o amb envasos sense plàstic. I sobretot, productes multifunció.

Aquests són els meus bàsics:


1. Tovalloletes desmaquillants.⁠

Si et maquilles diàriament faràs servir una mitjana de 2 a 3 discos desmaquillants d'un sol ús, un residu molt fàcil d'evitar. Et proposo substituir-los per les tovalloletes desmaquillants de cotó reutilitzables. Et recomano aquestes tovalloletes de cotó orgànic confeccionats a Catalunya.

 

2. Compreses de tela i calcetes menstruals.

“Es calcula que de mitjana cada dona genera uns 6kg d'escombraries a l'any en productes per a la menstruació.” (Segons la ACRC, Agència Catalana de Residus de Catalunya)⁠. Les compreses d'un sol ús estan fetes de plàstic i no són reciclables. La millor alternativa són les compreses de tela o les calcetes: es renten i són reutilitzables.


3. Copa menstrual.

Tan fàcil d'usar com un tampó, fabricada amb silicona per a ús mèdic i 100% hipoal·lergògena. En lloc d'absorbir el flux menstrual, el recull sense causar pèrdues i respectant l'entorn vaginal. A l'hora de triar l'adequada, assegura't que la copa menstrual és de silicona mèdica i que ha estat fabricada a Europa. A la botiga tenim la Copa Menstrual de Naturcup, fabricada a Espanya.

 


4. Xampú sòlid⁠

Quants envasos de plàstic podries eliminar si et passes al xampú sòlid? Els xampús sòlids són una bona alternativa, no necessiten un envàs de plàstic. Una pastilla de xampú sòlid dura, aproximadament, el mateix que un pot de 750 ml. Al principi pot ser difícil trobar l'adequada per al teu cabell, però una vegada que la trobes ja no la canvies per res. Com s'utilitza el xampú sòlid?, renta bé? Resseca el cabell?, pots donar un cop d'ull a aquesta "Guia sobre el xampú sòlid".


5. Crema hidratant sòlida.⁠

A diferència de les cremes hidratants convencionals fetes amb ingredients derivats del petroli i envasades en plàstic, els hidratants sòlids es presenten sense envasos i tots els ingredients utilitzats són d'origen natural. En la seva majoria, els productes líquids estan diluïts en aigua. Pots comprovar-ho llegint l'etiqueta dels teus productes, concretament el primer ingredient. Per tant, estem parlant que estàs comprant quantitats petites d'aigua a preu d'or i que són productes molt diluïts.

Quan compres un producte Sòlid, compres concentració.

crema hidratant sòlida OLI - Minimalist cosmètics.

 

6. Maquineta d'afaitar reutilitzable.⁠

El més ecològic és no depilar-se, però si aquesta no és per a tu una opció,  la maquineta d'afaitar reutilitzable clàssica és una opció zero waste, respectuosa amb el medi ambient. Aquest tipus de maquineta metàl·lica dura molt, l'única cosa que hauràs de reemplaçar cada aproximadament 10 usos, són les fulles  d'afaitar.


7. Sabó natural sòlid.⁠

Passar-me a la pastilla de sabó va ser un altre dels primers canvis que vaig fer. És el més fàcil que pots fer. Elimina tots els pots de gel de plàstic del teu bany i canvia'ls per sabó natural sòlid. La varietat de sabons és cada dia major: hidratants, exfoliants, per a pells sensibles. Prova varis fins a trobar el teu favorit.


8. Raspall de dents de fusta.

“A Espanya es venen a l'any uns 160 milions de raspalls de dents, que formaran unes 2.800 tones de residus no reciclables.” Els raspalls de dents de fusta o bambú biodegradables són l'alternativa als raspalls de dents de plàstic. La higiene bucal presenta molts reptes si vols evitar el plàstic. A més del raspall, tot el que l'envolta és de plàstic: pasta de dents, fil dental, col·lutori… Tot plàstic!


Aquests són meus bàsics!  Són pels que et proposo començar.

Però KEEP CALM!! No llencis tot el que tens en el bany! Utilitza el que tens i a poc a poc comença a reduir els productes i a substituir-los per uns altres més respectuosos amb el medi ambient.

Tens algun altre bàsic? Comparteix-lo als comentaris!

 

Una abraçada,

 

 

Dejar un comentario

Por favor tenga en cuenta que los comentarios deben ser aprobados antes de ser publicados