29 de setembre: Dia internacional contra el malbaratament d'aliments

 

 

Entre 691 i 783 milions de persones van patir fam en 2022, amb un rang mitjà de 735 milions (FAO, 2023). Encara que la fam i la inseguretat alimentària persisteixen, es calcula que es perd el 13% dels aliments mundials en la cadena de subministrament, entre l'etapa postcollita i la venda al detall (FAO, 2022); a més, es malgasta un altre 17% d'aliments en les llars, els serveis alimentaris i el comerç al detall (PNUMA, 2021).

 

La cuina és l'espai de la llar on més residus generem. En primer lloc, per la quantitat d'envasos de plàstic d'un sol ús que acaben en la paperera i segon pel desaprofitament d'aliments que dia rere dia van omplint les escombraries. La cuina d'aprofitament, no es sols a aprofitar els aliments, sinó fer-ne un ús responsable d'ells.

Ja coneixes els pilars del residu Zero, les R's .  Si no, t'enllaço a l'article del blog o et parlo d'aquest moviment. "qué es el moviment zero waste" 

Rebutja
Redueix
Reutilitza
Repara
Recicla
ROT (compostar)
Repensa

 

I avui et parlo de com aplicar-ho a la cuina. 

1. Rebutjar aquells productes que no consumirem. No compris més del que consumiràs.

El primer pas de la cuina d'aprofitament succeeix durant el procés de compra. Un dels motius més comuns del desaprofitament d'aliments és que han caducat i no poden consumir-se. Heus aquí la primera regla:  No importa que després t'adonis que no has adquirit prou. Sempre és millor tornar al supermercat que tirar menjar.

Evita  els embalatges de la fruita o les ampolles d'aigua de plàstic, porta amb tu bosses reutilitzables per a evitar les d'usar i tirar.

2. Reduir la compra, centrant-nos en l'indispensable. Compra el just i necessari

Per a aconseguir una cuina més minimalista és essencial tenir clar què és indispensable i què no.  Per a planificar la teva compra de forma més racional, pots fer-te un menú setmanal en el qual vegis el que menjaràs cada dia i així planificar la teva compra en funció dels ingredients que necessitaràs per cada recepta.

Un altre tip que et pot ajudar es col·locar a la nevera,  davant els aliments que portin més temps perquè els puguis veure i així evitaràs que quedin perduts en la part de darrere i s'acabin posant dolents.

Sobre tot,  tria productes de temporada, de proximitat, sempre que sigui possible, i a granel. Reutilitza les teves bosses!


3. Reutilitzar o aprofitar els aliments

La cuina de la yaya. La cuina d'aprofitament, com el seu nom indica, suposa aprofitar bé els aliments. No sols per a cuinar altres plats, sinó també per a usar-los en altres àmbits.

Receptes d'aprofitament:

Per exemple, les pells de les hortalisses poden servir per a elaborar un brou que et pot treure les castanyes del foc més d'una vegada. 

Amb els pòsits de cafè, pots fabricar-te un exfoliant per al cos

 

Doncs això: aquí no es tira res.

4. Reciclar els envasos dels aliments 
La idea és evitar el consum de plàstics i envasos d'usar i tirar, però si no tenim més remei i no hi ha una altra opció, llavors, no t'oblidis de reciclar. Tant el plàstic com el paper, el vidre o l'alumini poden reciclar-se.

5.Reintegrar els residus orgànics en la naturalesa 
Finalment, ens queda el compostatge.És normal que encara que aprofitis al màxim tots els aliments quedin restes orgàniques. Si has esgotat totes les possibilitats, una alternativa és fer compost amb els residus orgànics.

 

6. Repensa. Qué, qui, com, on?

Aquestes preguntes m'ajuden a valorar què consumeixo. Saber d'on procedeix, com s'ha fabricat i què passa quan rebutges el que has comprat t'ajudarà a aconseguir un consum més conscient i responsable. 

 

 

Empreses o APPS contra el desperdici alimentari.

too good to go. 

 

Dejar un comentario

Por favor tenga en cuenta que los comentarios deben ser aprobados antes de ser publicados