Tornada a l'escola!
Seria meravellós que les escoles fossin el lloc en el qual, a més d'aprendre i relacionar-nos, assumíssim una manera de vida residu zero com una cosa natural. Per què no hi ha millor lloc que l'escola per a crear consciència ambiental.
La tornada a l'escola genera milers de residus. Però, és possible canviar-ho i convertir el teu col·legi en un exemple residu zero?
La veritat és que, com a mares, pares i mestres tenim un enorme poder per a conscienciar i portar el residu zero fins a les aules.
Per això he preparat aquest post, perquè com a mare, pare o professional de l'ensenyament, posem el nostre granet de sorra a educar als més petits en la importància de reduir els nostres residus amb una tornada a l'escola més sostenible.
PER ON COMENÇAR?
Mares i pares:
En primer lloc, conscienciant-nos tota la unitat familiar. De res serveix que vulguem evitar l'ús del plàstic i no explicar el perquè de les nostres accions i la importància de cuidar el planeta a les nostres filles i fills.
Una vegada fet això, podem proposar solucions i alternatives als plàstics que s'utilitzen en el centre d'ensenyament o organitzar activitats des de l'associació de pares.
Mestres:
Aprofita les reunions inicials amb els pares per a explicar-los unes quantes mesures senzilles per a reduir el plàstic a casa.Parla amb les teves companyes i companys de la necessitat del canvi. Fins i tot pots incloure el teu centre en programes internacionals com Eco schools.
CINC PASSOS PER A UNA TORNADA ZERO WASTE
1. Material escolar.
Reutilitzem! Probablement tenim material escolar del curs passat (llibretes sense acabar que puguin usar-se per a anotacions o per a esborranys, llapis que no s'han acabat, etc.) És probable que hi hagi també per casa material de papereria que puguin usar per a l'escola o que algú ja no necessiti i li puguem donar una nova vida. També podem trobar moltes opcions comprant de segona mà.
Motxilles, estotjos, llibres… gairebé tot el necessari per a començar el curs es pot comprar usat en botigues de segona mà i apps com Wallapop, evitant així no sols els embolcalls plàstics dels productes nous, sinó la petjada ecològica de produir-lo i transportar-lo.
Abans de comprar una cosa nova busca per casa per si ja ho tens! Segurament per casa tens llapis o quaderns amb fulles en blanc que encara pots usar.
I si has de comprar, opta per productes amb el mínim impacte possible, a la web tenim una petita selecció d'articles de papereria ecològica com a gomes d'esborrar, marcadors fluorescents, regles de fusta, cola blanca natural...
2. La roba
Per què creixen tan de pressa?? Existeixen punts de compravenda on els pares venen la roba que als seus fills els ha quedat petita, pots trobar roba infantil en perfecte estat, roba esportiva o fins i tot uniformes!, de segona mà en botigues físiques o en línia com a Percentil, si no la coneixes, te la recomano.
3. Els llibres.
Dona i compra llibres escolars de segona mà: hi ha fundacions que cada any realitzen campanyes de recollida de llibres escolars amb menys de quatre anys d'antiguitat. És important conscienciar-nos sobre la importància de cuidar el material escolar perquè uns altres puguin usar-lo.
Si forres els llibres, el paper vegetal és una bona alternativa al plàstic a l'hora de protegir-los. I per a substituir a la cinta adhesiva pots usar una cinta de paper kraft. Per a diferenciar de quina assignatura és cadascun escriu el nom de l’assignatura en cada portada.
4. El berenar i l'esmorzar
En lloc de portar l'entrepà embolicat en film plàstic es pot optar per embolcalls de tela amb cera o porta entrepans reutilitzables.Una altra opció són les carmanyoles d'acer inoxidable, les de tota la vida, són segures, no transmeten olors o sabors i són molt lleugeres. Si és necessari utilitzar coberts o palletes, millor de fusta o metàl·lics, que poden portar sempre en un estoig per a tenir-los a mà. També és bona idea ficar tovallons de tela per a netejar-se en lloc dels de paper
Per a les peces de fruita, és còmode portar una bossa de roba, si la pelem i tallem la podem posar en una bossa de silicona.
Si al menjador els donen aigua, llet o suc poden portar un got d'acer inoxidable o un de plegable de silicona, que són resistents a cops i caigudes, en lloc dels de plàstic.
Una ampolla d'acer inoxidable és una petita inversió que durarà mooolts anys i no transfereix tòxics ni sabors a l'aigua com sí que ho fan les de plàstic, a més ens estalviem molts residus.
Si el curs escolar dura 37 setmanes, aproximadament 185 dies. Si cada infant porta una ampolla de plàstic al dia, el total és de 185 ampolles de plàstic cada curs. I si ho multipliquem per 25 alumnes: són 4624 ampolles de plàstic només en una classe!
Una ampolla d'acer inoxidable substitueix a 185 ampolles de plàstic cada curs per cada nen i nena.
La quantitat de residus que es malbarata cada any a les escoles no és sostenible.
Segons un estudi realitzat per l'OCU, en l’àmbit nacional la despesa mitjana invertida per nen és de 1.993 euros. No obstant això, si ens referim a un centre privat o concertat, la despesa per alumne pot superar els 6.000 euros. Aquestes xifres evidencien el gran malbaratament de diners i deixalles que es desaprofiten cada any.
Aquestes són les alternatives que et proposo. Tens algun altre?
Una abraçada i feliç tornada!